ENNAKKO: Sarjakausi alkaa juhlatunnelmissa lauantaina - Haastattelussa Tero Haverinen

01.10.2019

Paljon on vettä virrannut Paloisvirrassa sen jälkeen, kun FBI on pelannut edellisen kerran 2. divisioonaottelun. Tarkalleen tuo päivä oli 10.3.2012 ja paikkana Pieksämäen urheilutalo. Kyseisellä parkettilattialla nähtiin viisi pelaajaa (Pauli Aaltokoski, Samuli Ruotanen, Esko Seppälä, Jarkko Hyttinen ja Jarkko Immonen), jotka pelaavat lauantaina sarja-avauksessa Iisalmessa. Pisabaa vastaan väänsi myös Tero Haverinen, jonka pelinumero 50 jäädytetään avausottelun yhteydessä FBI:n historian ensimmäisenä.

Avausottelussa Agentit saa vastaansa Kaavin Kaiun. Kaiku pysäytti viime kaudella hissiliikkeensä 2. ja 3. divisioonan välillä voittamalla putoamiskarsinnoissa Juankosken Pyrkivän otteluvoitoin 2-1. Agentit ja Kaiku kohtasivat viime lauantaina Suomen Cupin ottelussa, jonka Agentit vei huikean nousun päätteeksi jatkoajalla 8-9. Iisalmeen matkaa varmasti sisuuntunut susilauma. Kaiusta kannattaa seurantaan laittaa taitavat hyökkääjät Joonatan Voutilainen, Juhani Tuomainen ja Antti Kuronen.

Agenttien kokoonpanotilanne näyttää alkuviikosta todella hyvältä. Kaikki pelaajat pukevat näillä näkymin peliasun yllensä. Rökäletappion pelaajia kokoonpanossa ei nähdä, koska heillä on samaan aikaan Cupin ottelu Pieksämäellä.

Lauantaina on siis ottelun lisäksi myös hieno juhlallisuus, kun seura jäädyttää laji-ikoni Tero Haverisen pelinumeron. Ottelupäivä valittiin jo keväällä symbolisoimaan tätä päivää (5.10.), ja Agentit varmasti haluaa kunnioittaa omalla peliesityksellään ”Teukan” juhlapäivää. Teukka on pelannut FBI:n edustusjoukkueessa eniten kausia (16), joista usean kapteeninnauha käsivarressaan. Papas-kasvatti Haverinen pelasi ensimmäisen kautensa Agenteissa kaudella 2001-02, jonka jälkeen hän on edustanut Agentteja ainoastaan kautta 2005-2006 lukuun ottamatta. Pelaajaura päättyi kauteen 2017-2018. Pisteitä kertyi uran aikana sarjapeleissä 45+71=116, joilla Teukka on kaikkien aikojen tilastoissa sijalla 11. Viime kaudella Teukka toimi joukkueen valmennustiimissä. Lisäksi Teukka on kehittänyt seuraa pitkäjänteisellä hallitustyöllään. Päästetään siis mies itse ääneen:

Miten säbäurasi alkoi?

- Säbäura seuratasolla käynnistyi lajin rantauduttua Kajaaniin vuonna 1996. Tätä ennen tuli pelattua parina talvena villiä kaupunkiliigaa kaveriporukalla.

Miten tie johti Iisalmeen?

- Opiskelupaikka toi Iisalmeen. Tuolloin vaihtoehtona oli vahvasti Rovaniemi, jossa oli  myös opiskelupaikka. Halu lähteä kohti etelää vei valinnassa pidemmän korren.

Kuvaile itseäsi pelaajana.

- Periksiantamaton taistelija.

Mitä FBI sinulle merkitsee?

- FBI merkitsee minulle todella paljon. Se on tarjonnut lukuisia onnistumisen ja ilon tunteita niin pelikentillä kuin myös seuratyössäkin. Toki myös haasteet ja vastoinkäymiset ovat vuosien aikana kuuluneet osaksi toimintaa, mikä on kasvattanut ja avartanut arjen näkemystä.

Montako kautta olet kantanut kapteenin nauhaa tai ollut valmennushommissa?

- Mahdoton muistaa… Monena kautena on tullut oltua äänessä enemmän tai vähemmän. Pelaajavalmentajana kausia on useita, mutta pelkkänä koutsina FBI:n edustuksessa kausia on tasan yksi.

Mitkä ovat ikimuistoisimmat hetkesi FBI:ssä?

- Ikimuistoisia hetkiä on vuosien varrella ehtinyt kertyä lukuisia niin kentältä kuin sen ulkopuolelta. Kilpailulliselta puolelta ajateltuna parhaiten on mieleen jäänyt ensimmäinen nousu 2. divisioonaan ja varsinkin nousukarsintaottelusarja Tohmajärven Urheilijoita vastaan.

Miten salibandy ja FBI:n toiminta on muuttunut urasi aikana?

- Vajaassa 20 vuodessa laji on mennyt aimo harppauksin urheilullisempaan suuntaan myös FBI:ssä. Vuosi vuodelta niin Iisalmessa kuin muuallakin Suomessa joukkueissa on enemmän ja enemmän pelaajia, jotka ovat kasvaneet pienestä pitäen lajiin. Lajiharjoittelu on aloitettu jo 5-6-vuotiaana tai jopa nuorempana. Pelaajat ovat teknisesti taitavampia sekä liikunnallisesti urheilullisempia. Peli on nopeutunut sen myötä.

Tee unelmakentällinen niistä pelaajista, joiden kanssa olet pelannut urasi aikana.

- Vaihtoehtoja olisi useampaankin vaihtoehtoon, mutta ehkä tällä lähdettäisiin liikenteeseen:

Jukka Kainulainen – Esko Seppälä – Teemu Viio

Tero Haverinen – Toni Ruotsalainen

MV Marko Lappalainen

Miltä uran lopettaminen tuntui?

- Aktiiviuran päättäminen tuntui toki haikealta. Onhan laji ja sen myötä muukin liikkuminen ollut arkea rytmittävää. Kuitenkin arjen aikataulun on saanut helposti täytettyä omien lasten parissa. Liikkuminen ja harrastaminen ovat ajan saatossa antaneet minulle todella paljon elämän eri vaiheissa, ja senpä tähden itsellä on ollut aina halu olla mukana mahdollistamassa muille ja nyt omillekin lapsille harrastuksen löytymistä.

Onko tehnyt vielä mieli pelikentille?

- Ei oikeastaan. Yllättävän kivuttomasti olen päässyt irti sarjapeleistä, mutta muutoin kyllä lajin parissa hikoilu on edelleen vahvasti mukana rutiineissa. Toki kyllähän tässä edelleen välillä tulee kuntoa testattua pelikentilläkin, kun tuli lupauduttua mukaan Etelä-Kuopion Ilveksen M35-ikämiesjoukkueeseen.

Miltä paidan jäädyttäminen tuntuu?

- Sanattomaksihan tämmöinen yllättävä kunnianosoitus vetää, kun pitkä pelaajaura ja seuratoiminta näin huomioidaan. Ei taida salibandyn saralla kovin montaa paitaa olla ripustettu hallien seiniin, vaikka varmasti aihetta olisi voinut ollakin.

Mitä unelmia sinulla on vielä salibandyn saralla?

- Olla jossakin roolissa vielä voittamassa jotain suurta. Vaikka oma aktiiviura on päättynyt, niin into ja pilke silmäkulmassa ei ole mihinkään hiipunut.

FBI – Kaavin Kaiku lauantaina 5.10. klo 14 Iisalmen liikuntahallissa. Ottelutapahtuma alkaa noin klo 13.40, joten pyydämme yleisöä saapumaan paikalle hyvissä ajoin. Liput 3 e / 2 e (alennusryhmät ja 12-18-vuotiaat).

24.04.2020Seura palkitsi kauden aikana ansioituneita
13.04.2020Kauppapalvelu Iisalmen seurakunnan nuorisotyön kanssa päättyy
01.04.2020FBI:n pelikausi päättyy
26.03.2020FBI ja Iisalmen seurakunnan nuorisotyö tarjoavat apua kaupassa käyntiin
25.03.2020FBI tarjoaa viestintäänsä yritysten tueksi
22.02.2020Firmasähly tulee taas!
27.11.2019ENNAKKO: Agentit hamuaa voittoa kotitoimistolla
13.11.2019Vuosikokouskutsu
06.11.2019Iisalmen Sanomat näyttää Agenttien loput kotipelit verkossa
01.11.2019ENNAKKO: Sarjakärki saapuu Iisalmeen

Siirry arkistoon »